Ärenden Barnhälsoteamet har två huvudsakliga uppgifter 1. Förskolechef behöver de professionellas synpunkter för att kunna fatta beslut om stödinsatser. 2. Planering av förebyggande och hälsofrämjande insatser.
Teamens organisation Förskolan har tillgång till specialpedagogisk kompetens. Förskolechefen leder mötena med barnhälsoteamet inom sitt område. I teamet ingår representanter för förskolorna, specialpedagog/er och förskolechef. Vid behov kan kompetenser från skolans elevhälsa medverka.
Utredningen och beslut När förskolechefen får veta att förskolan har svårigheter att möta ett barns behov måste förskolechefen se till att detta utreds. I vissa fall kan en utredning göras snabbt och enkelt, medan den i andra fall måste vara mer omfattande och tidskrävande. Beroende på ärendets art beslutar förskolechefen om vilka kompetenser som ska medverka i utredningen. Förskolechefen avgör om observationer i barnets förskolemiljö behöver göras innan beslut fattas om utredning ska påbörjas. I vissa fall kan det även vara nödvändigt att samarbeta med andra verksamheter, till exempel socialtjänsten, barnhälsovården.
Handlingsplan Om förskolan behöver förändra sin verksamhet för att möta barnets behov upprättas en handlingsplan. Planen ska följas upp och utfallet av stödinsatserna ska utvärderas. Förskolechefer, personal och specialpedagoger träffas regelbundet för att göra avstämningar angående utfallet av stödinsatser och vilka förbättringsåtgärder som kan vara aktuella. Hur är barnets situation i förskolan? Hur ser hemmet på barnets situation? Fungerar stödinsatserna? Uppstår generella mönster? Vilken kompetensutveckling finns det behov av? Har olika aktörer en gemensam bild av läget? När förskolan och hemmet är överens om att stödinsatserna gett avsedd effekt avslutas ärendet.
Systematiskt kvalitetsarbete- Barnhälsan Barnhälsan är en integrerad del av förskolans arbete, planering och resursfördelning och ska följas upp och utvärderas. Det systematiska kvalitetsarbetet ska beskriva och mäta måluppfyllelsen. Förskolechefen ansvarar för det systematiska kvalitetsarbetet inom sitt barnhälsoteam. Vid varje terminsslut gör förskolecheferna en sammanfattande bedömning av genomförda stödinsatser i förskolorna. Sammanställningen redovisas till förvaltningschefen.