Allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan, Skolverket De allmänna råden handlar om förskolans styrning och ledning, planering och genomförande av utbildningen, samarbete med hemmen och tillsyn över förskolor. Råden riktar sig till kommunala och enskilda huvudmän, men också till kommuner i egenskap av tillsynsmyndighet över fristående förskolor. Utöver detta riktar sig råden även till förskolechefer, förskollärare och annan personal i förskolan.
Allmänna råd med kommentarer om förskolan Skolverket Allmänna råd med kommentarer utgår från prioriterade områden som Skolverket identifierat som viktiga att ge stöd och vägledning i. Områdena omfattar Styrning och ledning som särskilt vänder sig till huvudman och förskolechef samt områdena Barngruppens och miljöns betydelse i det pedagogiska arbetet, Särskilt stöd och Samarbete med hemmet som särskilt vänder sig till förskolechef, förskollärare och arbetslag i förskolan
Allmänna råd med kommentarer för pedagogisk omsorg Skolverket Allmänna råden gäller för pedagogisk omsorg och riktar sig till all personal inom verksamheten. De allmänna råden vänder sig även till kommunerna i deras egenskap av att vara bidragsgivare och tillsynsmyndighet för enskilt anordnad pedagogisk verksamhet och i deras egenskap som huvudman för kommunalt anordnad verksamhet
B
Barndomens förändrade villkor - förutsättningar för barns lärande i en ny tid (Skolverket) Omvälvande samhällsförändringar har lett till att barndomen snabbt ändrat karaktär. Globalisering, migration och informationsteknologins framväxt är några påtagliga förändringar som ingen, vare sig vuxen eller barn, kan undgå att märka av i sina liv. Barndomen har under de senaste 20 åren blivit alltmer institutionaliserad. Samhället har tagit både ett socialt och ett pedagogiskt ansvar för barnens utveckling och välbefinnande. Vår tidigare bild av barndom gäller inte längre. Denna förändrade syn på barndom kommer också att prägla synen på kunskap och lärande. I översikten beskrivs generella inslag som har stor påverkan på barn som familjemönster, föräldraskap, den mångkulturella skolan och konsumtionskultur. Översikten riktar sig i första hand till personal verksam inom förskola och skola eller till dig som vill veta mer om barndomsforskningen i relation till synen på kunskap och lärande.
D
Det professionella lärandets inneboende kraft (Helen Timperly) Lärares professionella utveckling betraktas ofta som ett universalmedel för att förbättra skolan, men faktum är att det sällan fungerar. I denna bok utvecklas ett perspektiv på professionellt lärande som har motiverat lärare och resulterat i stora förbättringar av elevers lärande, särskilt i traditionellt lågpresterande elevgrupper. Timperley redogör för vad ledare, i skolan såväl som utanför skolan, kan göra för att främja lärares lärande på ett sätt som omedelbart gynnar eleverna. Kärnan i boken är en undersökande och kunskapsbyggande cykel för lärare, som utgör ett viktigt redskap för att frigöra det professionella lärandets inneboende kraft. Boken innehåller en mängd konkreta exempel som bygger på verkliga erfarenheter. Timperley vänder sig främst till lärare som vill ta kontroll över sitt eget professionella lärande på ett sätt som gör skillnad för eleverna, och till skolledare som har till uppgift att främja lärares och elevers lärande.
Det pedagogiska kretsloppet - ett kvalitetslyft för förskolan: Ger vägledning för en målstyrd pedagogisk verksamhet i förskolan som bygger på den reviderade läroplanen Lpfö 98 och skollagen. Den ger handledning i hur man kombinerar systematiskt kvalitetsarbete med mål- och resultatstyrning i förskolans vardag. Boken ger praktiska exempel på: • Hur du i barngruppen tillämpar Lpfö 98. • Hur förskolan och huvudman kan genomföra verksamheten med hjälp av ett "pedagogiskt kretslopp". • Tillämpningar av Skolverkets allmänna råd för systematiskt kvalitetsarbete. • Konkreta och mätbara (SMARTA) mål. • En praktisk metod för utveckling i förskolan med hjälp av ”Kvalitetshuset SER”.
F
Få syn på språket -Skolverket Språkliga perspektivet har stor betydelse i alla skolformer och ämnen. Få syn på språket förtydligar det språkliga perspektivet som är lyft i styrdokumenten hela vägen från förskola till vuxenutbildning. Materialet riktar sig till dig som arbetar i någon av dessa skolformer, oberoende av ålder på dina barn/elever
Förskola i utveckling - bakgrund till ändringar i förskolans läroplan -Skolverket Förskolans läroplan som trädde i kraft den 1 juli 2011. Skriften presenterar en promemoria som beskriver bakgrunden till de förtydliganden och kompletteringar som gjorts i läroplanen
Förskolans kvalitet och måluppfyllelse 2015–2017 - delrapport 1 -Skolinspektionen Under tre år har Skolinspektionen ett särskilt fokus på att granska förskolans kvalitet och målupp-fyllelse. Ett syfte är att lyfta fram viktiga områden som förskolan behöver förbättra. Granskningen ska också kunna identifiera framgångsfaktorer och beskriva dessa genom konkreta exempel på förutsättningar och arbetssätt i förskolan som skapar god kvalitet. Uppdraget ska delredovisas till regeringskansliet vid tre tillfällen, en gång per år1. Detta är den första delrapporten, som beskriver resultat och erfarenheter från projekt som drivits under 2015. det blir möjligt att granska förskolans dagliga verksamhet med barnen utifrån olika tematiska innehållsområden, och med fokus på såväl genomförande av det pedagogiska uppdraget, som på trygghet och omsorg. Den kunskap som genereras i granskningen som helhet förväntas kunna synliggöra framgångsfaktorer för god kvalitet, såväl som utmaningar för den svenska förskola och därmed viktiga områden för utveckling.
K
Kärnämnen i förskolan - nycklar till ett livslångt lärande -Barbro Bruce, Bim Riddersporre I förskolan grundläggs de kompetenser som blir nycklar till det livlånga lärandet. Det handlar om att utgå ifrån, och bygga vidare på, barns nyfikenhet och önskan om att vilja dela sina upplevelser och intryck med personer i deras omgivning, både i familjen och i förskolan. De förmågor som bör utvecklas - och som enligt författarna borde få samma status som grundskolans så kallade kärnämnen - är till exempel att rikta och styra sin uppmärksamhet, koncentrera sig, lyssna, "läsa av" och bekräfta andra, men också att ta egna initiativ, göra sig förstådd och kommunicera i socialt samspel.
Kvalitetsarbete i praktiken -Skolverket Stödmaterialet handlar om hur ett systematiskt kvalitetsarbete kan bedrivas i praktiken ute i förskolor och skolor. Stödmaterialet innehåller konkreta frågeställningar som är avsedda att underlätta arbetet med att följa upp, analysera, dokumentera, planera och utveckla utbildningen. Materialet riktar sig direkt till förskollärare, fritidspedagoger, lärare och övrig personal som arbetar i förskolan och skolan. Materialet är också användbart för rektor och förskolechef som har ansvarför att skapa rutiner och strukturer för kvalitetsarbetet och för allas medverkan
L
Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2016 -Skolverket
Lyssnandets pedagogik -Ann Åberg I Lyssnandets pedagogik beskriver Ann Åberg arbetet med att utveckla den pedagogiska praktiken i en förskola. Med den pedagogiska dokumentationen som verktyg erövrar pedagoger och barn tillsammans en etisk medvetenhet som leder fram till ett mer demokratiskt arbetssätt, inspirerat av Reggio Emilia-pedagogiken. Ett arbetssätt som handlar om en strävan att hålla det pedagogiska arbetet i ständig förändring.
P Perspektiv på barndom och barns lärande - En kunskapsöversikt om lärande i förskolan och grundskolans tidigare år -Skolverket Översikten har gjorts av en grupp forskare vid Malmö högskola på uppdrag av Skolverket. Den har en bred ansats och tar upp frågor som: vad är utmärkande för dagens barndom och vad betyder uppväxtvillkoren för lärandet? Vilken betydelse har förskolevistelse och tidpunkten för skolstarten för hur barn senare lyckas i skolan? Vilka didaktiska perspektiv har anlagts på barns lärande och vad säger forskningen om tidig bedömning och dokumentation av barn och barns läroprocesser Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande -Elisabeth Nordin- Hultman en studie som författaren har gjort angående barns identitets- och subjektskapande i förskolor och skolor. Hon har studerat skillnaden på miljön och materialet i förskolor/skolor i Sverige och England. Författaren vill få fram att den självklara och vardagliga iakttagelsen av hur barn framstår på är olika i olika situationer. För att den pedagogiska miljön (arkitektur, material och organisation av tid och rum)har stor betydelse för vad barn gör och hur barn blir. Pedagogisk miljö i tanke och handling -Linda Linder (Red) Den pedagogiska miljön i förskolan ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande med plats för lek, kreativitet och barnens egna idéer. Samtidigt ska miljö och material stärka barnens intresse och nyfikenhet att utforska och erövra nya kunskaper och färdigheter. Linda Linder, förskollärare och ateljerista, och hennes medförfattare inspireras av tanken om miljön som den tredje pedagogen, hämtad från den pedagogiska filosofi som vuxit fram i Reggio Emilia. Här delar de med sig av konkreta exempel med teoretiska och praktiska perspektiv på vilken skillnad den pedagogiska miljön kan göra i förskolan. Antologin Pedagogisk miljö i tanke och handling är både en inspiration och en praktisk handledning för alla som vill utveckla förskolan tillsammans med barn och kollegor.
S
Stödja och styra - Om bedömning av yngre barn Skolverket I den här boken diskuteras vad bedömning är och hur man bedömer yngre barns kunskapsutveckling. Hur kan en individuell utvecklingsplan se ut? Hur förhåller vi oss till att barnen själva ofta inte vill bli bedömda medan vi vuxna gärna ser en utökad bedömning?
Systematiska analyser för utvärdering och utveckling i förskolan : hallå, hur gör man? Christian Eidevald I Systematiska analyser för utvärdering och utveckling i förskolan beskriver Christian Eidevald hur man kan genomföra systematiskt kvalitetsarbete i förskolan. Ett av förskolans förstärkta uppdrag är att arbeta med just systematiskt kvalitetsarbete. Systematiska analyser för utvärdering och utveckling i förskolan är både teoretisk och forskningsanknuten, med fokus på förskolepedagogik och systematiskt kvalitetsarbete, och konkret i hur man praktiskt kan gå tillväga på förskolan. Boken består av tre delar. Den första delen beskriver förskolans förstärkta uppdrag. Den andra delen utgår från förskolans praktik och beskriver hur videokameran kan användas i ett systematiskt kvalitetsarbete för att man ska kunna utföra det förstärkta uppdraget. Den tredje och sista delen ställer frågan vad en analys är, eller kan vara, utifrån förskolans förstärkta uppdrag. Boken avslutas med förslag på hur man kan organisera analysarbete.
Från skollag till vardagsarbete, förskola - handbok om målstyrning, systematik och rollfördelning: Framgångsrika förskolor har en verksamhet som bygger på en ”kvalitetskultur”. Den är strukturerad och målstyrd med en väl inarbetad systematik i det dagliga arbetet. Men hur går man från dessa ord och kraven i styrdokumenten till praktisk handling? Var gör att man lyckas och var ligger svårigheterna? Den här boken ger värdefull handledning och svar på hur man kan gå till väga och vad man bör känna till när man startar en målstyrd utbildning och undervisning. Boken tar upp hur du kan omsätta skollagens krav på förskolan för att i vardagen skapa ett systematiskt kvalitetsarbete och bli bättre på målstyrning. Från skollag till vardagsarbete är en bok om hur man kan skapa en undervisning som ständigt förbättrar förutsättningarna för att öka måluppfyllelsen i det pedagogiska arbetet.
U Uppföljning, utvärdering och utveckling i förskolan -Skolverket Med hjälp av pedagogisk dokumentation kan man arbeta med att följa upp, utvärdera och utveckla förskolans verksamhet. Stödmaterialet beskriver bl.a. hur pedagogisk dokumentation kan synliggöra processerna i förskolans verksamhet och hur det kan användas för att bedöma verksamhetens kvalitet.
Utmaningar i förskolan -David Edfelt För många barn innebär vardagliga situationer och rutiner i förskolan mycket stora utmaningar. Nyckeln till att hjälpa dessa barn är rätt kunskap hos pedagogerna. Boken Utmaningar i förskolan – Att förebygga problemskapande beteenden ger råd om hur förskolan, utifrån en ökad förståelse för barnen och de situationer som utmanar, kan arbeta systematiskt för att skapa en positiv och utvecklande tillvaro. Budskapet är att det alltid finns skäl till ett problemskapande beteende men också lösningar.