Sommaren 2020 var trots allt ganska bra. Vi kunde träffa vänner och släkt utomhus och njuta av sommaren under ganska normala förhållanden. Det kan vara så att vi vaggades in i en tro att allt skulle ordna sig och att Corona skulle dra sina trupper tillbaka, men så var det inte riktigt. Normalt brukar jag skriva inlägg efter varje träff vi har i Fritidslyftet, men av någon anledning har tiden inte funnits. Jag tänkte sammanfatta lite här om vad vi pysslat med under våra tre träffar under hösten. Hösten har vari tuff med personalbrist på grund av covid och ett fritidshem som fick byta lokaler samtidigt som skolan började. Det har varit utmaningar som varit utöver det vanliga. Men vi har kämpat på med vårt kollegiala lärande. Vi har försökt att minska stoffet som ska läsas in mellan träffarna. Den sista träffen fick vi köra digitalt, men det fungerade bra. Vi började hösten med att formulera mål och målkriterier för Fritidslyfet 2020-2021 tillsammans. Så här ser de ut: Mål: Efter kompetensutvecklingsinsatsen har lärarna fördjupade kunskaper om utomhusdidaktik och hur de kan utveckla undervisningen i sin närmiljö. Målkriterier Utveckling pågår när lärarna i fritidshemmet:
![]() Många lärare i våra fritidshem har som så många andra följt Gustav Sundh på Facebook och inspirerats av hans entusiasm och engagemang för skolgårdens lärande, men också allas delaktighet. Vi var flera som även fick möjlighet att lyssna på Gustavs föreläsning när Skolverket körde sina konferenser runt om i landet. Om du skulle besöka våra skolgårdar är jag säker på att du skulle se spår som kan härledas till Gustav och hans idéer om hur en skolgårdsstruktur kan se ut både i form och ur sociala aspekter. Vi har köpt in boken Nyckel till skolgårdens lärande som en frivillig fördjupning i vårt arbete med Utomhusdidaktiken. Hur ska en bra skolgård se ut och vilka möjligheter ger vår närmiljö? Bland de första uppdragen lärarna fick var att ta reda på mer sin närmiljö och skolgårdens möjligheter och om elevernas intressen, kunskaper och behov kring ämnet. Här nedan är ett axplock av frågor som lärarna fick ställa sig själv och sina elever. Egen reflektion & inventering
Vi försöker bearbeta texterna, filmerna på varierande sätt. Texten Utomhuspedagogik som kunskapsområde av Anders Szczpanski, Lindköpings universitet tänkte vi kan vara till stöd inför tex ett föräldramöte. Det kan vara av betydelse att berätta för våra föräldrar att det finns en intention med vår utevistelsen, att vi har en didaktisk tanke och ett syfte med koppling till vårt uppdrag. Här nedan har vi två utkast med koppling till Lgr 11 och forskning om undervisning utomhus.
0 Kommentarer
Lämna ett svar. |
MötesplatsenEn sida för att inspireras och lära tillsammans. Arkiv
November 2020
Kategorier |