Stöttning ger vi alla elever från början och är inte stöd eller hjälp som sätts in först när man ser att en elev hamnar i svårigheter eller misslyckas. Att ge stöttning är att ge alla elever möjligheten att lyckas. Tanken med rätt typ av stöttning är att successivt ska eleven klara allt mer på egen hand. Om du tänker Scaffolding som en metafor för byggnadsställning så blir det rätt tydligt att vi från början har en byggnadsställning och den har man till bygget är färdigställt. Hur länge byggnadsställningens olika delar behöver finnas kvar ser olika ut för alla elever. Lärarna har sett filmer och läst Inkluderande undervisning i förskoleklass av Catarina Andishamand och Ledning och stimulans, extra anpassningar och särskilt stöd i förskoleklass av Johanna Lundqvist. I texten Inkluderande undervisning i förskoleklass lyfter de frågor du kan ställa i ditt arbete:
Detta lyfter lärarna i textsamtalen:
I texterna vi läst tog författarna upp kategoriskt perspektiv och relationellt perspektiv. Om du har ett kategoriskt förhållningssätt så kan man förenklat säga att du du tycker alla elever ska följa en viss norm och de som inte gör det tycker du ska plockas ut från gruppen för att få stöd av specialpedagog eller speciallärare. Problemen ligger hos eleven. Om du har ett relationellt förhållningssätt ser du olikheter som en tillgång och funderar hur du kan anpassa din undervisning bättre så att alla elevers behov kan tillgodoses. Läraren är självreflekterande och lägger inte utmaningarna på eleverna utan funderar istället för hur hen kan föbättra sin undervisning. Relationellt förhållningssätt genomsyrar styrdokumenten och det förebyggande och främjande arbete som vi har i skolan. Ett rollspel utformat av Lena Lindvall, specialpedagog i Kalix kommun. Lärarna fick lösa ett Case genom rollspel. Lärarna delades in i par. En fick vara Relationella och den andre Kategorika. Digitala verktyg som lyfter och stöttar undervisningen Texterna och filmerna vi läst lyfter olika digitala verktyg som kan stötta och höja undervisningen. Mycket av de olika funktioner och appar som lyfts i filmerna har vi tillgång till i Kalix kommun. Vi har dessutom fått ett flertal Chromebooks till varje förskoleklass. Det lärarna har önskat är att få lära sig ett eller flera kreativa appar som de kan använda på Chromebooks. I dagsläget har vi ingen kommunlicens på Widgetonline där du kan skapa bildstöd på ett enkelt sätt, däremot har våra specialpedagoger tillgång till Widgetonline så du kan ta kontakt med hen. Book Creator
Voki För Voki gratisversion som vi använder har jag inte hittat något enklare sätt att bjuda in elever som i Book Creator.. Tyvärr är det lite tidskrävande att skapa användare för alla elever.
0 Kommentarer
Lämna ett svar. |
MötesplatsenEn sida för att inspireras och lära tillsammans. Arkiv
December 2020
Kategorier |