Första gången jag deltog på en bildpromenad var på en Skolverkskonferens med Gunilla Molloy. Jag trodde vi skulle vandra runt, se på bilder och ha explicita samtal i god textsamtalsanda. Men riktigt så var det inte. En bildpromenad är ett gemensamt samtal som leds av läraren på ett strukturerat sätt utifrån syfte och innehåll, Ett roligt och engagerande sätt att samtala om text där alla är delaktiga. Här kan du läsa mer om bildpromenader:
Syfte med bildpromenad
Vid förra träffen fick våra lärare delta i ett textsamtal för att få förförståelse. Därefter fick de i uppdrag att se föreläsningen här ovan av Anne-Marie Körling, läsa exempel på genomförda bildpromenader och genomföra bildpromenader i sin egen undervisning. Istället för att delge varandra som vi oftast gör så fick lärarna diskutera filmen, texten och sina erfarenheter från praktiken i smågrupper med stöd av ett VENN-diagram. VENN-diagram Här är en sammanfattning av lärarnas reflektioner
Bildpromenader i förskoleklassen har gjort succé och det var fantastiskt roligt att ta del av lärarnas erfarenheter. Roligt att lärarna fick upptäcka de positiva effekter bildpromenader kan ha för elevernas lärande, att det Körling sa även inträffade i våra lärares undervisning. Bildpromenader är ett sätt att samtala om text, en text kan även vara en bild. Vi har tidigare läst om andra forskningsbaserade modeller för textsamtal tex sokratiska samtal. Beroende på vad syftet är med samtalet så kan olika samtalsmodeller passa olika bra, För att bli trygg med ett arbetssätt eller en modell är det betydelsefullt att få öva mycket på den så att man känner sig trygg och säker i den. Av den anledningen så övade vi tillsammans igen på en ny bok som heter GROPEN.av Emma Adbåge. Den här boken har fantastiska bilder och innehåll som passar jättebra för förskoleklassen, den har ett innehåll som helt säkert kommer skapa engagerande samtal. Alla förskoleklasser har fått ett eget exemplar av boken för att kunna samtala i sina klasser. Denna aktivitet gjorde vi före vi började arbeta med Gropen. Jag tänker att aktiviteter före läsning ska bidra till förförståelse. Aktivitet före bildpromenad En kreativ associationsövning för att skapa en dikt (och förförståelse) 1. Skriv upp ordet - GROPEN 2. Fråga - Vad tänker du på när du hör orden GROPEN? 3. Aha - Du tänker grylligt 4. Vad tänker du på när du hör ordet grylligt? 5. Aha - du tänker smutsigt 6. Vad tänker du när du hör ordet smutsigt? 7. Ok - du tänker höst 8. Bra då ska vi skriva in orden här ovan i kronologisk ordning, se här nedan hur din dikt blir när vi skriver in orden. Det är okej att böja orden om det behöver. 1. Jag är gryllig 2. Du är smutisg 3. Det känns som höst Efter associationsövningen började vi öva bildpromenad till GROPEN i arbetslagen. Arbetslagen fick tillsammans fundera ut frågor till alla sidor i boken som de skrev på post-it lappar. Vi avslutade tillsammans genom att höra varandras frågor. Här nedan ser ni framsidan till GROPEN och de frågor som passar att börja med. ![]() Klicka här när du vill redigera.
0 Kommentarer
Lämna ett svar. |
MötesplatsenEn sida för att inspireras och lära tillsammans. Arkiv
December 2020
Kategorier |